v Brainstorming

Kakšni morajo biti e-tečaji?

Večkrat zasledim, da so e-tečaji premalo učinkoviti, da so dolgočasni, da je v njih preveč besedila, premalo multimedijskih elementov, ali da so premalo interaktivni. Skratka, da e-tečaj, kjer je učna tema podana na način informacija-akcija oziroma podajanje informacij-preverjanje razumevanja informacij, učencu ne ustvarja takšne učne izkušnje, ki bi omogočala grajenje znanja, temveč spodbuja samo kratkoročno pomnjenje pridobljenih informacij. Na koncu s takim e-tečajem nismo dosegli nič.

Če krivdo za takšen e-tečaj prevalimo samo na avtorja e-tečaja, potem mislim, da ga s tem neupravičeno obsojamo. Zakaj?

Ko ste nazadnje dobili od nadrejenega nalogo, da morate določeno zadevo preučiti, kaj ste storili? Najverjetneje ste najprej šli na internet in začeli z nabiranjem čim več virov informacij. Prehajali ste od strani do strani, nekje ste celo našli primeren video posnetek, drugje kakšen pdf dokument, itn. Ste se kdaj ob tem vprašali, kaj »poganja« vaše iskanje informacij?

Lahko je to vaša poklicna profesionalnost, da želite svoje delo dobro opraviti. Lahko je to vaše zavedanje, da morate pač to nalogo opraviti, čeprav vam niti ni preveč pri srcu. Lahko pa naloga za vas predstavlja izziv, ker vas osebno zanima. V kolikor je tako, potem za izpolnitev naloge vključite večjo stopnjo motivacije, s katero še bolj intenzivno nabirate vire informacij, jih nato skrbno pregledate, filtrirate in ne nazadnje oblikujete sintezo, ki vam bo omogočila nalogo uspešno opraviti.

Razlika je torej v motivaciji, kar samo po sebi ni niti kakšna posebna ugotovitev. Tako pač človek deluje. In kakšno zvezo ima to z e-tečaji?

Danes lahko e-tečaj zgradite tako, da bo navzven deloval kot vrhunski izdelek. Imel bo celostno grafično podobo, ogromno multimedijskih elementov in učenec bo moral vedno »nekaj početi – klikati«, skratka interaktivnost na vsakem koraku. Za takšen e-tečaj boste porabili relativno veliko časa in denarja. Vendar vam za to ne bo žal, ker ste na svoj e-tečaj ponosni. In prav je tako.

Ko pa takšen e-tečaj ponudite svojim učencem v uporabo, bo večina izmed njih e-tečaj pohvalila, rezultati spletnih testov in drugi analitični podatki bodo pokazali, da je vsebino e-tečaja prav tako večina izmed njih razumela, težko pa boste ugotovili, ali jim je e-tečaj omogočil dejansko izgradnjo novih znanj.

In kaj ste s takim e-tečajem dosegli? Verjetno ste učencem ustvarili prijetno učno izkušnjo, ki pa po učinkovitosti učenja ne presega tiste, kjer je e-tečaj zgrajen v smislu informacija-akcija.  Zakaj je temu tako? Motivacija, s katero učenec pristopi k učenju s pomočjo e-tečaja, je tista, ki določa, koliko bo na koncu naš e-tečaj učinkovit. Če je učenec visoko motiviran, da želi osvojiti določeno znanje, mu lahko ponudite učno gradivo v tiskani obliki, brez kakršnihkoli multimedijskih in interaktivnih elementov, in bo želeno znanje osvojil. Velja pa tudi nasprotno. Če nemotiviranemu učencu ponudite vrhunsko izdelan e-tečaj, bo slednjega najverjetneje v celoti predelal oziroma se bo z vsebino e-tečaja samo seznanil in nič več.

Iz povedanega torej izhaja, da noben e-tečaj sam po sebi ni slab, ali dolgočasen, ali neučinkovit. Takega naredijo njegovi uporabniki – učenci, če jim primanjkuje motivacije za učenje. Zato menim, da je iskanje odgovora na vprašanje, kakšni morajo biti e-tečaji, brez pomena.

Kot avtorji e-tečajev se moramo sprijazniti s tem, da bomo vedno imeli po motivaciji za učenje heterogene uporabnike e-tečajev in da bomo zato težko iznašli enoten model za njihovo izgradnjo.

  1. Dobra tematika in še bolj zanimiv zaključek, s katerim se je težko nestrinjati =) 

    Vseeno sicer menim, da več multimedije in interakcije (seveda izdelane in uporabljene na smiseln način) praviloma poveča motivacijo učečih se. Če pustimo ekstreme ob strani, jih je večina nekje vmes: torej v osnovni ne skačejo od veselja, da se bodo učili, a naloga je le naloga in morda kdo vidi že na začetku vsaj malo izziva. Če je e-gradivo pripravljeno kvalitetno, so učeči se prijetno presenečeni in morda na koncu celo zapišejo v komentar: “Pohvalno, moja pričakovanja so bila manjša!”… 
    V kombinaciji z mentorsko podporo so rezultati e-tečajev praviloma solidni. Kar je več, smo potem prijetno presenečeni tudi avtorji in izvajalci =)

    – David (B2 d.o.o.)

Komentiranje ni omogočeno.